خبرگزاری اهل‌بیت(ع) - ابنا

سه‌شنبه ۹ مرداد ۱۴۰۳
۲۳:۱۴
در حال بارگذاری؛ صبور باشید
یکشنبه
۱۶ آبان
۱۳۸۹
۲۰:۳۰:۰۰
منبع:
İSRA HABER
کد خبر:
212267

Iraklı Liderler Yeni Hükümet İçin Bir Araya Geldi

Genel seçimlerin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen hükümetin kurulamadığı Irak'ta tıkanıklığı aşmak isteyen liderler Erbil'de bir araya geldi.

آآ
Ehl-i Beyt Haber Ajansı ABNA- Tarafların hükümet kurma üzerinde anlaştıklarının açıklanmasından sonra Başbakan Nuri El Maliki ve diğer siyasi liderler Mesut Barzani'nin daveti üzerine toplandı. Burada yapılacak açık ve kapalı toplantıların ardından bütün liderlerin sağlanan anlaşmaya desteğini açıklamaları bekleniyor. Erbil'in Gulan Caddesi üzerinde bulunan Mamosta Saad Abdulla Konferans Salonunda yapılacak görüşmeler sonrası bir açıklama yapılacak. Bugünkü görüşmelerden sonuç çıkmaması durumunda toplantılara Bağdat'ta devam edilecek.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı toplantıda Kürt, Arap ve yabancı kesimden çok sayıda gazeteci görüşmeleri takip ediyor.

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı için anlaştıkları belirtilen liderler, kararların uygulanması için birbirlerinden güvence isteyecek.

Toplantıya Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Başbakan Nuri El Maliki ve Bölgesel Kürt Hükümeti Başkanı Mesut Barzani ile El Irakiye Listesi Başkanı İyad Allavi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarik Haşimi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdulmehdi, Sünni lider Salih Mutlak, Şii lider Ammar El Hekim, eski Başbakan İbrahim Caferi, Ahmet Çelebi gibi önde gelen isimler katılıyor.

İktidar paylaşımına ilişkin anlaşmanın başlıca Şii partileri bir araya getiren Ulusal İttifak ile Kürt koalisyonu arasında sağlandığını, ancak seçimlerin galibi El Irakiye blokunun ise henüz cumhurbaşkanlığı ve parlamento başkanlığına ilişkin nihai onayı vermediği belirtiliyor. El Irakiye blokunun bir iktidar paylaşımı sözü aldığı, kendi onayları olmadan hiçbir siyasi kararın alınmayacağı güvencesi aldıkları ifade ediliyor. Liderler arasında varılan siyasi anlaşmaya rağmen hala çözülmesi gereken bazı sorunlar olduğunu belirtiliyor

Öte yandan önümüzdeki Perşembe günü yapılacak toplantısında parlamento başkanının seçilmesi bekleniliyor.

isra haber